yönetmelik

Resmi gazete

Başbakanlık tarafından çıkarılan ve kanunların, kanun hükmündeki kararnamelerin, tüzüklerin ve bazı yönetmeliklerin yürürlüğe girmesi için yayımladığı gazetedir.

13.Kısım - Çeşitli Hükümler

Yönetmelik:

Madde 182 � (Değişik : 2/5/2001 - 4667/90 md.)

10.Bölüm - Türkiye Barolar Birliğinin İşlemleri

İdari İşler

Madde 60 ? Avukatlık Kanunu ve bu Yönetmelik hükümleri gereğince baro kararlarına karşı yapılan itirazlar, kararı veren baro aracılığıyla veya doğrudan Türkiye Barolar Birliğine yapılır.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı protokolde, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının yanında yer alır.

Denetleme Kurulu

Madde 61 ? Bu Yönetmelikte yer alan baro denetleme kurullarının çalışma biçim ve yöntemleri, Türkiye Barolar Birliği Denetleme Kurulu hakkında da uygulanır.

İtirazlarla İlgili Dosyadaki Eksiklikler

8.Bölüm - Seçim

Seçim İşlerinin Yürütülmesi

Madde 52 ? Üye sayısı 400'ü aşan barolarda görüşmeler Cumartesi günü sonuçlandırılır. Oy verme işlemi Pazar günü saat 9.00'da başlar saat 17.00'de sona erer.

Üye sayısı 400'den az (400 dahil) olan barolarda görüşmeler ve seçimler aynı gün yapılabilir. Gündemdeki konuların görüşülmesinden sonra seçim süresinin başlangıç ve bitiş saatini seçim sandık kurulu belirler.

Adayların Tespiti

1.Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmelik, 19/3/1969 tarihli ve 1136 sayılı Avukatlık Kanununun uygulanması amacıyla düzenlenmiştir.

Kapsam

3.Bölüm - Çeşitli ve Son Hükümler

Yönetmelik Hükümlerine Aykırılık

Madde 12 ? Bu Yönetmelik hükümlerine aykırılık tespiti halinde barolar tarafından resen soruşturma açılır.

Yürürlükten Kaldırılan Mevzuat

Madde 13 ? 14/11/2001 tarihli ve 24583 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan, Türkiye Barolar Birliği Reklam Yasağı Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.

2.Bölüm - Genel Hükümler

Büro

Madde 4 ? Mesleki faaliyetlerin yürütüldüğü büro; bu amaca elverişli ve mesleğin saygınlığına yaraşır nitelikte olmalıdır.

Tabela

1.Bölüm - Amaç, Kapsam ve Dayanak

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı; bu Yönetmelik kapsamında olanların, iş elde etmek için reklam sayılabilecek her türlü girişim ve eylemde bulunmalarının önlenmesidir. Avukatların mesleklerini özen, doğruluk ve onur içinde yerine getirmelerini, avukatlık sıfatının gerektirdiği saygı ve güvene yakışır şekilde hareket etmelerini, yargılama faaliyetindeki yerlerini ve işlevlerini olumsuzlaştıracak ve yargının görünümünü bozacak davranışlardan kaçınılmasını sağlamaktır.

Kapsam

6.Bölüm - Çeşitli Hükümler

Meslek Kurallarına Uyma Yükümlülüğü

Madde 25 ? Stajyerler meslek kurallarına, bu Yönetmelik ve Barolar tarafından çıkarılacak iç Yönetmeliklere ve Türkiye Barolar Birliği ilke kararlarına uymakla yükümlüdürler.

Kimlik Belgesi

Madde 26 ? Staj listesine yazılan stajyere Barosunca, Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılan seri numaralı resimli Stajyer Avukat Kimlik Belgesi verilir. Staj bitim belgesinin verilmesi ya da staj listesinden silinme hallerinde verilen kimlik geri alınır.

Dosya Tutma Yükümlülüğü

1.Bölüm - Genel Hükümler

Amaç

Madde 1 ? Bu Yönetmeliğin amacı Avukatlık stajının hukuk bilgilerini bilimsel verilerden ayrılmaksızın ve bilimin yöntemlerini kullanarak somut olaylara uygulayabilen, yargılama süresince yargılama faaliyetinin yönetimine ve kararın oluşumuna etkin biçimde katılabilen, meslek ilke ve kurallarına bağlı, hak arama özgürlüğünün yaşama geçmesi için uğraş veren, insan haklarına saygılı, demokrasi ve hukukun üstünlüğünden ayrılmayan, bağımsız ve özgür avukatların yetişmesi için hukuksal, sanatsal, eğitsel olanakların sağlanmasıdır.

Avukatlık Staj Yönetmeliği

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Staj Yönetmeliği

*
Resmi Gazete Tarihi: 19.12.2001
*
Resmi Gazete Sayısı: 24615

Altı Bölümde İncelenecektir..

Staj Kredi Yönetmeliği

Türkiye Barolar Birliği Staj Kredi Yönetmeliği

Sekiz Bölümde İncelenecektir.

2.Bölüm - Genel Hükümler

Adli Yardım Bürosu ve Temsilcisi

Madde 4 ? Her baro merkezinde, baro yönetim kurulu tarafından belirlenip görevlendirilecek, yeterli sayıda avukattan oluşan bir adli yardım bürosu kurulur. Baro yönetim kurulu ayrıca, baro merkezi dışında, avukat sayısı beşten fazla olan her yargı çevresinde bir avukatı, adli yardım bürosu temsilcisi olarak görevlendirebilir. Gerektiğinde, yeteri kadar temsilci yardımcısı da görevlendirilir.

Adli Yardım Yönetmeliği

Türkiye Barolar Birliği Adli Yardım Yönetmeliği

*
Resmi Gazete Tarihi: 30.03.2004
*
Resmi Gazete Sayısı: 25418

İki Bölümde İncelenecektir.

3.Bölüm - Yabancı Avukatlık Ortaklıkları

Yabancı Avukatlık Ortaklıkları

Madde 11- Yabancı sermayeyi teşvik mevzuatı çerçevesinde faaliyet göstermek isteyen Yabancı Avukatlık Ortaklıkları; faaliyette bulunacakları yer Barosuna başvururlar.

Yabancı Avukatlık Ortaklığı, mütekabiliyet esası sınırları içinde Avukatlık Kanunu ve Avukatlık Ortaklığı düzenlemesine uygun olarak kurulmuş olmak kaydıyla faaliyette bulunurlar.